Apsolutna Ljepota

 

 

 

 

(posvećeno prvom danu ljeta)

 

 

Na jednom malom proplanku, u središtu jedne male šume koja se nalazila u jednoj maloj zemlji, mama leptir je izlegla jajašca. Dva jajašca, dvije sestre su preživjele halapljivo jedući i postale gusjenice. Jedna od sestara gusjenica prihvatila je svoj život onako kako joj je Priroda podarila i uz puno strpljivosti čekala da postane leptir, onako divan koliko je bila njihova mama leptir. Drugu sestru gusjenicu povrijedile su riječi bezobzirne djevojčice, koja je stanovala u maloj kući usred proplanka leptirova, riječi koje nikako nije mogla zaboraviti. Djevojčica je danima dolazila do travke kojom su se sestre gusjenice hranile i sa sigurne udaljenosti, sama sa sobom, sa gađenjem pričala o najružnijim bićima koje je Priroda ikada dala, sestrama gusjenicama. Bezuspješno je prva sestra gusjenica uvjeravala drugu sestru gusjenicu da će doći dan, taj dugo čekani dan, kada će one svojom ljepotom leptira zadiviti djevojčicu. Druga sestra gusjenica je bila toliko tužna zbog svoje ružnoće da je sve manje jela. Povrh svega, stizao je dan kada su dvije sestre gusjenice trebale izraditi svoje kukuljice u kojima će se umiriti i vremenom preobraziti u leptirove. Druga sestra gusjenica nikako nije željela postati kukuljicom jer je taj oblik bio još ružniji, još nakazniji od oblika gusjenice.

Jedne noći, jedne tužne noći u nizu drugih, druga sestra gusjenica je odlučila umrijeti prije nego što postane kukuljicom. Za svjedoke razloga svoje smrti, svog odustajanja, pozvala je noćne leptirove koji su, za razliku od njene sestre gusjenice, ćutke saslušali njenu priču. Nisu je odgovarali od nauma da umre jer su znali kakvu bol za sobom vuče živjeti život ružnog bića Prirode. Prva sestra gusjenica nije saznala da je njena sestra gusjenica umrla te noći, jer se već bila ukukuljila. Ukukuljena je provela toliko vremena da je, zapravo, i zaboravila da je ikada imala sestru.

No, nepravdu koju je učinila jednoj gusjenici nikada nije zaboravila bezobzirna djevojčica. Iako nije bila svjesna da je svojim gađenjem dovela do prijevremene smrti jednog bića Prirode koje je omela da postane divni leptir, za života je sanjala isti san. Soba u kojoj je spavala bi se ispunila ružnim noćnim leptirovima koji bi puzali po prozoru, zidovima, njenom tijelu. Iz noći u noć su ružni noćni leptirovi pjevali tužnu pjesmu o gusjenici što nije mogla izdržati svoju ružnoću iako je znala da je čeka nagrada, skora preobrazba u divnog leptira. Zbog ovog sna koji je progonio, djevojčica je, kada je porasla, postala borac protiv skupljača leptirova. Najviše zbog toga što njihove kolekcije leševa najljepših leptirova nikada nisu pričale priču Prirode o tome koliko je teško dostići Apsolutnu Ljepotu.

 

 

 

vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

2 Comments Write a comment

  1. cekala si ljeto da se pojavis.. hehehe
    samo se nadam da ova kisa nece zadrzati formu gusjenice, inace nista od preobrazbe (moje) 🙂

    sjetih se kad sam bio dijete i isao na selo, po cijeli dan bih hvatao leptirove.. uhvatio bih ih za krila i onda bi mi na prstima ostala boja sa njihovih krila.. jednog dana sam shvatio da ih mozda ozlijedjujem jer kad bi ih pustio nisu vise letjeli kao prije, ili nisu letjeli uopste pa sam se prestao baviti ganjanjem letprivoa i poceo ganjati curice 😛

Leave a Comment